Totaal aantal pageviews

dinsdag 2 augustus 2016

Röntgenfoto's...

Röntgenfoto's zorgen ervoor dat wij de stand van de wortels van de tanden/kiezen en de gezondheid van het kaakbot en de gaatjes tussen de tanden/kiezen kunnen onderzoeken.

Vaak kunnen wij in de mond niet zien of er tussen de tanden/kiezen gaatjes aanwezig zijn. Hieronder zie je zo'n voorbeeld. In de mond is nauwelijks iets zichtbaar en de zwarte vlek die je rechts van het midden van de kies ziet op de röntgenfoto is een gaatje tot bijna aan de zenuw.


Als er eenmaal een gaatje in je glazuur zit tussen je tanden/kiezen, kan het zich binnen 2,5 jaar, of sneller als je meer kans hebt op gaatjes, verdergaan tot in het tandbeen.

Zodra het gaatje in het tandbeen zit zijn we genoodzaakt het te behandelen, omdat het proces dan niet meer door schoonhouden stopgezet kan worden.

Risico's röntgenfoto
Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. De hoeveelheid straling waaraan we worden blootgesteld verschilt per gebied. In Nederland ontvangen we minder straling dan in bijvoorbeeld hooggelegen en bergachtige oorden. Bij het maken van röntgenfoto's bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die u oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico's van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.

Zwanger?
In de tandheelkunde worden alleen röntgenfoto’s gemaakt van het gebit of de kaak. De straling zal dus niet in de buurt komen van het ongeboren kind. Om deze reden kunnen tandheelkundige röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap in principe zonder bezwaar worden gemaakt. Als uw tandarts bekend is met uw zwangerschap zal hij echter alleen in de hoogst noodzakelijke gevallen foto’s maken.

Bij Tandartspraktijk Top Dental
- Maken we normaliter elke 2,5 jaar controle-foto's om het gebit te controleren op gaatjes. Bij een hoger risico op gaatjes zullen we vaker foto's moeten maken.
- Als we grote restauraties zoals kronen/bruggen gaan vervaardigen moet er een foto gemaakt worden van de wortel van de tand/kies om te kijken of er geen (sluipende) ontstekingen aanwezig zijn.
- Bij het doen van wortelkanaalbehandelingen hebben we foto's nodig om de lengte/vorm/hoeveelheid wortels te bepalen en de vordering van de behandeling te bekijken.
- Bij het trekken van tanden/kiezen moeten we eerst een foto maken om te beoordelen of dit door de tandarts gedaan kan worden of door de kaakchirurg i.v.m. de vormgeving van de wortels van de tand/kies.
- Bij het behandelen van uitgebreide tandvleesbehandelingen hebben we foto's nodig van de wortels/bot om te kunnen zien hoe dit vormgegeven is en waar we ons op moeten richten bij het reinigen van het gebit.


Bron: o.a. Allesoverhetgebit.nl






Geen opmerkingen:

Een reactie posten