Totaal aantal pageviews

dinsdag 7 juni 2016

Bloedend tandvlees, hoe komt dat?

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor bloedend tandvlees (Gingivitis), maar het duidt (bijna) altijd op ontsteking van het tandvlees door bacteriën die aanwezig zijn.

Een ontsteking van het tandvlees kenmerkt zich namelijk door:
- roodheid (meer bloedvaatjes)
- pijn (door de zwelling/druk)
- zwelling (meer bloedvaatjes en uitzetting van het tandvlees)
- warmte
Als bacteriën niet goed verwijdert (kunnen) worden blijven ze zitten en het lichaam reageert hierop door ontstekingscellen naar die plek te 'sturen'. Het ontstekingsproces wordt dan in gang gezet met bovenstaande kenmerken.

Soms is het niet altijd mogelijk om bacteriën goed te verwijderen door bijvoorbeeld:
- Ruimte tussen tand en de vulling waar je niet goed bij komt met tandenstokers/floss/borstel
- Niet goed aansluitende kroon/brug
- Blootliggende wortels doordat het bot rondom de tand/kies is afgebroken en er bacteriën tussen de wortels blijft zitten.
- Breuk in de wortel

Bij aanleg voor tandvleesproblemen moet u extra alert zijn.
De volgende factoren zorgen voor het verergeren/in stand houden van tandvleesproblemen:
- Genetische aanleg
- Aanwezigheid van bepaalde bacteriën
- Roken
- Verslechterde mondhygiëne (aanwezigheid van plaque/tandsteen)
- Systemische aandoeningen zoals: Diabetes, Reuma
- Auto-immuunziekten (dus verslechterde afweer)
- Zwangerschap door hormonen die zorgen voor tandvleesontsteking.

Tandvleesproblemen beginnen onschuldig, met enkel tandvleesontsteking. Echter als de ontsteking erger wordt raakt ook het bot aangetast waar de tand/kies in staat. Deze aandoening heet 'Parodontitis'.  Hieronder wat plaatjes hiervan.
Als het bot zover afbreekt kan het zo zijn dat de tanden/kiezen op een gegeven moment los gaan staan en uit de mond vallen.


















Hoe worden tandvleesproblemen geconstateerd?
Bij Top Dental wordt tijdens elke controle uw tandvlees 'gemeten'. Zo kunnen we de afstand van de aanhechting van het tandvlees aan de tand bepalen. Als de aanhechting dieper ligt, komen wij verder met ons meet-instrument. Deze afstand wordt afgelezen in het aantal millimeters en wordt een 'pocket' genoemd.


Wat kunt u eraan doen?

U kunt hier wat aan doen door elk half jaar op controle te komen bij uw tandarts en uw tandvlees te laten meten. Mochten er 'pockets' aanwezig zijn dan zullen wij u waarschuwen. Bij ernstige pockets wordt er samen met u een plan opgesteld om de pockets te reduceren.
Dit doen wij bijvoorbeeld door middel van het grondig reinigen van uw gebit. Tandsteen en plaque wordt dan verwijderd. Ook als dit aanwezig is onder het tandvlees. Dit kan eventueel met plaatselijke verdoving.
Daarna zullen wij u instructie geven hoe u uw gebit zo goed mogelijk dient te reinigen, om herstel te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld met tandenstokers, ragers en het liefst met een elektrische tandenborstel. Het advies kan bij elke patiënt wisselend zijn, afhankelijk van de ruimte tussen uw tanden/kiezen.
U kunt het proces stopzetten door te stoppen met roken. Nicotine in sigaretten verhinderd namelijk het opruimen van de bacteriën door uw lichaam.
Verder is het belangrijk dat bij diabetes-patiënten de suikerspiegel zo stabiel mogelijk is. Uw suikerspiegel kan de tandvleesontsteking beïnvloeden en andersom.

Na de behandeling zal blijken of 'pockets' verminderd zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen wij u doorverwijzen naar een specialist. Ik zal hier verder niet over uitweiden, omdat dit weer een ander onderwerp is.

Heeft u last van bloedend tandvlees? Neem dan contact op met Top Dental om ernaar te laten kijken.
Telefoonnummer: 0299-396148