Totaal aantal pageviews

dinsdag 3 mei 2016

Witte vullingen (composiet) vergeleken met zilverkleurige vullingen (amalgaam)

Heeft u nog 'oude' zilverkleurige vullingen in uw mond?
Zilverkleurige vullingen bestaan uit een mix van ongeveer 50% kwik, 22 – 32% zilver, 14% tin en soms 8% koper. Deze mix wordt amalgaam genoemd.

Wat wordt er gezegd over amalgaamvullingen?
Kwik in amalgaam is een metaal dat uit zilverkleurige vloeistof bestaat. Kwik verdampt al op kamertemperatuur en geeft dan een zéér giftige damp af. Kwik is in alle vormen giftig. Als er, in het verleden, een kwikthermometer in een ziekenhuis kapot ging, dan werd de hele afdeling afgesloten, totdat de ruimte behandeld was door een speciaal schoonmaakteam.
Ze zeggen dat amalgaamvullingen constant een hele kleine hoeveelheid kwikdamp afgeven, maar iedere keer dat iemand bijvoorbeeld een hete drank drinkt, komen er veel grotere hoeveelheden kwikdamp vrij en deze damp kan door de persoon worden ingeademd.
Kwik is zeer giftig en kan een negatief effect hebben op het zenuwstelsel en andere organen. Het is één van de meest giftige zware metalen.

Door temperatuursveranderingen in de mond krimpen amalgaamvullingen en zetten zij op een andere manier uit dan het eigen weefsel van uw kiezen en dit kan resulteren in het scheuren of breken van de kies. Daardoor is soms een kroon nodig, omdat de kies dan niet meer met een normale vulling te repareren is

Wanneer gaan we over tot het leggen van een nieuwe vulling?
Het kan zo zijn dat het na een tijd nodig is om een oude, zilverkleurige, amalgaamvulling te vervangen omdat deze bijv: afgebroken is, er breukjes in zitten, er een gaatje onder een vulling zit, of omdat er een wortelkanaalbehandeling in de tand/kies moet gebeuren.
Ook kan het uw eigen wens zijn geweest, omdat u de zilverkleurige vullingen niet meer mooi vindt.
Laagjes over uw voortanden kunnen ook worden gemaakt van wit vulmateriaal, om uw tanden witter te maken of de stand te laten corrigeren.

Weet u wat uw tandarts voor vulling in uw mond legt?
De meeste tandartsen zullen composiet gebruiken als vulmateriaal.
Composietvullingen gaan ongeveer 10 jaar mee.

Waarom kan u last hebben na het laten restaureren van een tand/kies met een witte (composiet) vulling?

Het is afhankelijk van een aantal factoren of er een grotere kans is op napijn na het leggen van een composiet-vulling. Na het leggen van een vulling krimp het materiaal altijd iets.
- Je kunt je voorstellen dat je meer last hebt van een vulling als de vulling aan meerdere wandjes van de tand/kies 'trekt'. (Zie hiernaast een voorbeeld).
- De samenstelling van het composiet speelt een rol
- De omzettingsgraad
- De manier van belichten (composiet wordt hard door middel van belichting)
- Het werken in laagjes. Hoe meer laagjes je apart legt en één voor één uitlicht hoe minder krimp er ontstaat.
- Verder speelt de diepte van de vulling een rol. Hoe dichter de vulling bij de zenuw ligt, hoe groter de kans op napijn. Soms kan het zo zijn dat de zenuw licht geraakt is tijdens het uitboren van de oude vulling.
- Ook kan het zo zijn dat uw oude vulling een breuk in de kies heeft veroorzaakt, die pas aan het licht komt na het leggen van een witte vulling. Dit kan ook kiespijn veroorzaken.

Het kan ook al zo zijn dat het gaatje wat er zat de zenuw al geïrriteerd heeft. Het boren en het vullen is een extra belasting op de tand/kies. Alles bij elkaar kan de zenuw behoorlijk en eventueel onherstelbaar irriteren.

Last van een witte vulling kan tot ongeveer een half jaar na het leggen van de vullingen nog aanhouden. Verder moet er goed opgelet worden of een vulling niet te hoog is. Bij praten/slikken/kauwen oefent u namelijk continu kracht uit op de vulling. Als die te hoog is kan het dichtbijten de zenuw onnodig irriteren en veroorzaakt zo gevoeligheid bij koud/warm en soms zelfs kiespijn.

Mocht de zenuw uiteindelijk niet meer uit zichzelf herstellen, dan is vaak een wortelkanaalbehandeling nodig om de tand/kies weer rustig te krijgen. De zenuw wordt dan verwijderd samen met de ontsteking die is ontstaan in het wortelkanaal.

Is het dan wel verstandig om een witte vulling te laten leggen?
U moet de voordelen laten afwegen tegen de nadelen. Als er een gaatje (cariës) onder een oude vulling zit, dan kan het gaatje verder gaan en op den duur ook de zenuw aantasten, dit is dus ook niet verstandig. Het risico en de kans op napijn na het leggen van een nieuwe vulling is altijd aanwezig.


Vergeet niet dat wij uw tanden/kiezen beter proberen te maken en niet slechter. Het is meestal niet voor niets dat wij een vulling moeten leggen.

Als we vinden dat de vulling te diep (dus te dicht bij de zenuw) ligt om met normaal composiet te vullen, kunnen we ervoor kiezen een wat meer weefselvriendelijk materiaal te gebruiken, dat ook nog langzaam fluoride afgeeft. Het materiaal heet glasionomeer. Glasionomeer is minder sterk en minder mooi qua kleur en structuur, vandaar dat er niet vaak hiervoor wordt gekozen, maar soms kan het niet anders.

Bij Top Dental gebruiken we het beste composiet voor u (wetenschappelijk onderzocht materiaal) en de vulling in zoveel mogelijk laagjes te leggen, zodat de kans op napijn beperkt blijft. Toch blijft er een kleine kans aanwezig dat u last kan krijgen na het restaureren. Wij zullen u altijd binnen 24 uur kunnen helpen bij eventuele pijnklachten.




Bronnen:
De krimp van tandheelkundige composieten
 
Amalgaam, composiet, glasionomeer of keramiek als restauratiemateriaal
Materiaalkeuze vanuit verschillende invalshoeken belicht
Auteur: A.J. Feilzer